Proces obrábania

- 2022-05-07-

Proces obrábania

Obrábanie je vhodné pre diely, formy, modely atď., ktoré sú veľké, zložité v štruktúre a spracovávané rôznymi materiálmi. Podľa rôzneho množstva a štruktúry produktu je možné zvoliť zodpovedajúci proces a poskytnúť zodpovedajúce produktové riešenia.

01. Zariadenie na spracovanie
1). Obyčajný sústruh:
Sústruhy sa používajú hlavne na opracovanie hriadeľov, kotúčov, puzdier a iných obrobkov s otočnými povrchmi a sú najpoužívanejším typom obrábacích strojov vo výrobe strojov. (Je možné dosiahnuť presnosť 0,01 mm)
2). Bežná frézka:
Dokáže spracovať roviny, drážky, rôzne zakrivené plochy, ozubené kolesá a pod., dokáže spracovať aj zložitejšie profily. (môže dosiahnuť presnosť 0,05 mm)
3). Brúska
Brúska je obrábací stroj, ktorý brúsi povrch obrobku. (Je možné dosiahnuť presnosť 0,005 mm, malé časti možno dosiahnuť 0,002 mm)
4). CNC sústruh
Hlavné výrobné dávkové produkty, vysoko presné diely a tak ďalej. (Je možné dosiahnuť presnosť 0,01 mm)
5). CNC frézka
Spracováva hlavne dávkové produkty, vysoko presné diely, zložité diely, veľké obrobky atď. (Je možné dosiahnuť presnosť 0,01 mm)
6). Rezanie drôtom
Elektróda použitá pre pomaly sa pohybujúci drôt je mosadzný drôt a stredný drôt je molybdénový drôt. Pomaly sa pohybujúci drôt má vysokú presnosť spracovania a dobrú povrchovú úpravu. Spracujte niekoľko jemných otvorov, jemných drážok atď. (Pomalý pohyb drôtu môže dosiahnuť presnosť 0,003 mm a stredný pohyb drôtu môže dosiahnuť presnosť 0,02 mm)
7). Iskrový stroj
EDM dokáže spracovať materiály a obrobky zložitého tvaru, ktoré je ťažké rezať bežnými metódami rezania a nie sú ovplyvnené tvrdosťou materiálu a podmienkami tepelného spracovania. (Je možné dosiahnuť presnosť 0,005 mm)

02. Procesná znalosť
1) Frézovanie otvorov s presnosťou menšou ako 0,05 mm nie je možné vykonať a je potrebné CNC obrábanie; ak ide o priechodný otvor, dá sa vyrezať aj drôtom.
2) Jemný otvor (priechodný otvor) po ochladení vyžaduje rezanie drôtom; slepý otvor potrebuje hrubé opracovanie pred kalením a konečnú úpravu po kalení. Nejemné otvory môžu byť na mieste pred kalením (na jednej strane ponechajte povolenú rezervu na kalenie 0,2 mm).
3) Rezanie drôtom je potrebné pre drážky so šírkou menšou ako 2 mm a rezanie drôtom je potrebné aj pre hlboké drážky s hĺbkou 3-4 mm.
4) Minimálny prídavok na hrubé opracovanie kalených dielov je 0,4 mm a prídavok na hrubovacie opracovanie nezakalených dielov je 0,2 mm.
5) Hrúbka povlaku je vo všeobecnosti 0,005-0,008 mm a spracovanie by malo byť založené na veľkosti pred pokovovaním.