Perspektíva vývoja presného obrábania a ultra presného obrábania

- 2022-03-23-

Perspektíva vývoja presného obrábania a ultra presného obrábania


Pokiaľ ide o nástroje na presné obrábanie, v procese prevádzky je prvou voľbou použitie diamantového brúsneho kotúča, ktorý dokáže do určitej miery efektívne riadiť množstvo rezného nástroja a posuvu. spôsob brúsenia, teda nanobrúsenie. Dokonca aj povrch skla môže získať optický zrkadlový povrch.

Obrábanie
Vývojový trend presného obrábania a ultrapresného obrábania Z dlhodobého konceptu rozvoja bola výrobná zručnosť jeho zariadení primárnou stratégiou a smerovaním rozvoja národného hospodárstva vo vtedajšom svete a bola jedným z dôležitým prostriedkom ekonomického rozvoja krajiny. Zároveň je to aj dlhodobý plán, aby krajina bola nezávislá, prosperovala, naďalej sa ekonomicky rozvíjala a držala sa prvenstva vo vede a technike. Rozvoj vedy a techniky kladie aj vyššie požiadavky na jemné obrábanie a ultra-presné obrábacie zručnosti.

Vysokovýkonné a vysoko presné obrábanie a ultra presné obrábanie presného jemného obrábania môže do určitej miery dosiahnuť extrémne vysokú kvalitu povrchu a integritu povrchu, ale môže byť zaručené na úkor výkonu spracovania. Pri použití metódy ťahania na spracovanie je maximálna deformačná sila iba 17 t, zatiaľ čo pri použití metódy extrúzie za studena je deformačná sila 132 t. V tomto čase je jednotkový tlak pôsobiaci na lisovník za studena viac ako 2300 MPa. Okrem vysokej pevnosti musí mať forma aj dostatočnú rázovú húževnatosť a odolnosť proti opotrebovaniu.

Presne opracovaný kovový polotovar podlieha intenzívnej plastickej deformácii vo forme, ktorá zvýši teplotu formy na približne 250 °C až 300 °C. Materiál formy preto vyžaduje určitú stabilitu pri temperovaní. Kvôli vyššie uvedenému je životnosť lisovníc na vytláčanie za studena oveľa nižšia ako životnosť lisovacích lisovníc.

Presné obrábanie sa do určitej miery snaží o vysokú spoľahlivosť výrobkov. Počas prevádzky časti, ako sú ložiská, ktoré sú vystavené zaťaženiu pri relatívnom pohybe, môžu počas prevádzky účinne znížiť drsnosť povrchu, čo môže zlepšiť odolnosť častí. Odolnosť proti opotrebeniu, zlepšenie pracovnej stability a predĺženie životnosti. Si3N4 používaný vo vysokorýchlostných a vysoko presných ložiskách. Povrchová drsnosť keramickej guľôčky musí dosiahnuť niekoľko nanometrov. Chemické vlastnosti spracovanej metamorfnej vrstvy sú aktívne a náchylné na koróziu, preto z hľadiska zlepšenia koróznej odolnosti dielov sa vyžaduje, aby metamorfná vrstva vytvorená spracovaním bola čo najmenšia.