Vysvetlenie niekoľkých bežných príčin prerezania obrobkov

- 2022-02-21-

Vysvetlenie niekoľkých bežných príčin prerezania obrobkov


Existuje mnoho dôvodov pre nadmerný rez obrobku pri CNC obrábaní. Ak je obrobok prerezaný, bude po zváraní opravený a obrobok bude priamo zlikvidovaný. Najmä pri spracovaní veľkej formy je najproblematickejšie stretnúť sa s prerezaním obrobku. Ako sa s tým vysporiadať, o svoje pracovné skúsenosti sa s vami podelím nižšie.

Ak je obrobok prerezaný, ak je naprogramovaný manuálne, znamená to, že pri programovaní zabudnete vziať do úvahy polomer nástroja. Je to spôsobené neopatrnosťou. Ak ide o softvérové ​​programovanie, môže to byť zvolené zarovnanie nástroja, nie dotyčnica, obe tieto metódy programovania spôsobia prerezanie obrobku.
2. Chybou pri výbere nástroja je aj prerezanie obrobku. V programe je napríklad použitá fréza s priemerom 16mm, ale používa sa fréza 20mm. Celok sa zmenšuje. To si vyžaduje pred spracovaním starostlivo skontrolovať, či je priemer nástroja primeraný, a neriskovať.

3. Ďalším dôvodom prerezania obrobku je nesprávne zadanie súradnicového systému obrobku pri nastavení nulovej polohy. Nezabudnite odsadiť hodnotu polomeru lišty nulovej polohy, zadanie kompenzácie nástroja je nesprávne, dĺžka nástroja a kompenzácia polomeru nástroja musia byť zadané správne. Ak je zadaná dĺžka nástroja dlhá 0,5 mm, obrobok sa byť o 0,5 mm viac a nebude sa používať priamo pre veľké obrobky. Pred obrábaním je potrebné zvážiť, či je korekcia polomeru nástroja kladná alebo záporná. Obrobok je prerezaný.


Vyššie uvedené sú niektoré bežné dôvody pre prerezávanie obrobkov. Medzi ďalšie patrí uvoľnené vreteno a nízka presnosť guľôčkovej skrutky, čo spôsobí prerezanie počas spracovania. Po prerezaní treba včas skontrolovať dôvody, aby sa podobné situácie neopakovali.