Ako zlepšiť povrchovú úpravu obrobku počas hardvérového spracovania

- 2022-02-17-

Ako zlepšiť povrchovú úpravu obrobku počas hardvérového spracovania
Ako inžinieri využívame naše zručnosti, znalosti a skúsenosti na výrobu čo najlepšie vyzerajúcich a najpresnejších dielov. Sme veľmi hrdí na produkty, ktoré vyrábame, a chceme, aby ostatní videli hrdosť na hotový produkt. Čo však robiť, keď nedosahujeme požadované výsledky? Rozmerovo diel spĺňa špecifikácie modrotlače, ale povrchová úprava a celkový vzhľad nie sú ideálne? Keď sa to stane, musíme sa vrátiť k základom a uistiť sa, že používame tie najlepšie metódy obrábania, aké poznáme.
Musíme sa pozrieť na veci, ako je upínací prípravok, aby sme sa uistili, že je robustný a že nespôsobuje harmonické problémy alebo vibrácie počas obrábania. Musíme sa uistiť, že nepoužívame zbytočne dlhé nástroje, ktoré sa môžu ľahko otočiť alebo zvýšiť pravdepodobnosť klepania. Pri vysokorýchlostných procesoch musíme zabezpečiť, aby sme používali hmotovo vyvážený nástroj, ktorý je hodnotený podľa použitých naprogramovaných otáčok. Čo ak sú však všetky vyššie uvedené veci v poriadku?
Zvážte nasledujúce možnosti:
1. Kontrolný čip: Odvod triesok je kľúčovým faktorom pri výrobe dobrej povrchovej úpravy. Ovládací čip je pravdepodobne prvá vec, ktorú by ste mali zvážiť. Ak sú vznikajúce triesky počas obrábania v kontakte s obrobkom, alebo ak triesky znovu režete, s najväčšou pravdepodobnosťou to negatívne ovplyvní kvalitu povrchu. Zvážte možnosť zmeny štýlu lámača triesok, ktorý používate, aby ste pomohli rozložiť žetóny pre lepšiu kontrolu.
Zatiaľ čo používanie vzduchu a chladiacej kvapaliny sú dobré možnosti na kontrolu odvodu triesok, dávajte pozor na chladiacu kvapalinu. Pri prerušovanom rezaní sa treba vyhnúť chladiacej kvapaline. Tepelné praskanie reznej hrany môže nastať...v dôsledku prerušovaného zahrievania a rýchleho ochladzovania reznej hrany...a môže spôsobiť predčasné zlyhanie doštičky alebo prinajmenšom začať ovplyvňovať povrchovú úpravu v dôsledku nadmerne namáhaných rezných hrán a zlyhania.
2. Zvýšená rýchlosť: To platí najmä pri použití nástrojov z tvrdokovu. Zvýšenie rýchlosti zabezpečí, že materiál bude v kontakte s hrotom kratšiu dobu...čím sa zníži hromadenie hrán na nástroji, čo môže viesť k zlej povrchovej úprave. Zväčšenie uhla sklonu rezného nástroja tiež pomáha znižovať a kontrolovať hromadenie hrán.
3. Použite správny polomer nosa: Väčší polomer nosa bude schopný prispôsobiť sa vyšším rýchlostiam. Vložka bola schopná podávať približne polovičné TNR na otáčku a stále dosahovala dobré výsledky. Ak prekročíte tento pomer TNR k IPR, nástroj vytvorí skôr povrchovú úpravu „podobnú čiare“ než požadovanú lesklú hladkú povrchovú úpravu. Preto čím väčší je TNR, tým rýchlejšie sa môže prispôsobiť rýchlosti posuvu a stále prináša požadované výsledky. Použitie veľmi veľkého TNR však môže spôsobiť chvenie – zníženie rezného tlaku – preto buďte opatrní a zvážte rýchlosť, ktorú potrebujete na rezanie materiálu – použite nástroj TNR, ktorý vyhovuje vašim potrebám.
Za zmienku tiež stojí, že použitie väčšieho polomeru prednej časti znamená, že musíte nechať viac materiálu na dojazd. Aby nástroj správne fungoval, musíte mať TNR rovnakú alebo väčšiu ako TNR, aby bolo možné dokončiť odstránenie nástroja.
Ak sa za rohom rozprávate, možno budete chcieť vyskúšať menšie TNR. Vždy používajte TNR menší ako polomer rohu, ktorý režete - aby ste mohli "vyformovať" požadovaný polomer - najmä na dokončovacích nástrojoch. To pomôže znížiť rezný tlak a eliminovať chvenie.
Pri frézovaní skúste namiesto plochej stopkovej frézy použiť čelnú alebo guľovú frézu. Niečo s polomerom rohu vám poskytne vyššiu povrchovú úpravu na ostrých rohoch a určite pomôže so životnosťou nástroja.
4. Skúste vloženie stierača: čo najviac. Stieracia vložka má malú plochú oblasť priľahlú k polomeru hrotu. Táto rovina v skutočnosti „utiera“ povrchovú úpravu, keď sa nástroj posúva pozdĺž obrobku, a pomáha eliminovať povrchovú úpravu podobnú čiare, s ktorou sa môžu stretnúť rýchlejšie rýchlosti posuvu – čo umožňuje použitie menšieho TNR na pomoc pri kontrole chvenia.
5. Zväčšite uhol nábehu nástroja. Vyššie uhly nábehu a pozitívne sklonené doštičky poskytujú lepšiu povrchovú úpravu ako nástroje s menšími reznými uhlami. Napríklad: čelná fréza s uhlom rezu 45° vytvorí lepšiu povrchovú úpravu ako čelná fréza s uhlom rezu 90°.
6. Odstráňte prestoje a prestávky: Vždy, keď sa nástroj prestane pohybovať v kontakte s povrchom dielu, zanechá stopu. V prípade potreby zmeňte proces, ale snažte sa zabezpečiť, aby sa nôž počas rezu nikdy nezastavil ani nezaváhal.