Analýza chemickej odolnosti tyče PEEK proti korózii

- 2021-12-20-

Aké faktory ovplyvňujú chemickú odolnosť tyčí PEEK:

1. Nepretržitá pracovná teplota: Všetky chemické a fyzikálne procesy súvisiace s výdržou sa budú zrýchľovať so stúpajúcou teplotou. Preto odolnosť tyčí PEEK voči chemickým médiám vo všeobecnosti klesá so zvyšujúcou sa teplotou. Preto sa tento zvyk môže použiť na predpovedanie dlhodobého výkonu plastov (príklad). Ak sa výsledky testu skladovania získajú pri vyššej teplote, ako je požadovaná, možno odhadnúť výkonnosť plastu, keď je vystavený chemickému médiu pri požadovanej nízkej teplote na dlhú dobu.

 

2. Mechanické namáhanie: Tyče PEEK majú tendenciu vytvárať trhliny spôsobené napätím, keď sú v kontakte s korozívnym médiom. Vystavenie chemickým médiám a mechanickému namáhaniu – tieto dva súčasné javy urýchlia vznik trhlín. Tento jav sa nazýva "environmental stress cracking" (ESC). Trhliny spôsobené pnutím môžu úplne preniknúť do steny plastovej časti a vytvoriť povrch trhliny.

 

3. Vplyv klímy: Prúty PEEK vystavené dlhodobo slnečnému žiareniu a poveternostným podmienkam budú ovplyvnené biochemickými účinkami vzdušného kyslíka, čo má za následok vyblednutie, krehkosť a stratu mechanických vlastností. To ovplyvní aj odolnosť plastov voči chemickým médiám.

 

4. Požiarna odolnosť: Musí vyčnievajúca tyč spĺňať špecifické požiadavky na požiarnu odolnosť v aplikácii a tiež musí mať vyššiu chemickú odolnosť? Retardéry horenia ovplyvnia chemickú odolnosť materiálu.

 

5. Vodivosť: V mnohých aplikáciách musia mať materiály nielen vynikajúcu chemickú odolnosť, ale musia mať aj dobrú vodivosť. To je dôležité napríklad pri skladovaní médií s nízkym bodom vznietenia (napríklad vykurovací olej, benzín a mazací olej). Chemickú odolnosť ovplyvňujú aj súvisiace prísady.