Viete, aký je rozdiel medzi plastom a gumou?

- 2021-09-07-

Viete aký je rozdiel medzi plastom a gumou?


Každý pozná plasty, ale pochopenie gumy je stále veľmi vágne. Niekedy sa guma považuje za plast. Chcete vedieť rozdiel medzi plastom a gumou? Potom si pozrite nasledujúci úvod.

    Jednoducho povedané, najpodstatnejší rozdiel medzi gumou a plastom je v tom, že plast sa pri deformácii plastu deformuje, ale guma sa deformuje elasticky. Inými slovami, je ťažké obnoviť pôvodný stav po plastickej deformácii, ale pre gumu je to oveľa jednoduchšie. Preto je možné povedať, že elasticita plastových rúrok je veľmi malá, zvyčajne menej ako 100%, zatiaľ čo elasticita gumy môže dosiahnuť 1 000% alebo viac. Väčšina procesu lisovania plastov je dokončená a produktový proces je dokončený, ale po dokončení procesu lisovania gumy je potrebný vulkanizačný proces.

      Všeobecne povedané, guma je druh plastu, takže guma je podkategóriou plastu. Kaučuk a plasty, ktoré zvyčajne počúvame alebo hovoríme, sú súhrnným názvom pre gumárenský a plastový priemysel, pretože všetky sú dcérskymi produktmi ropy a majú rovnaký zdroj, ale fyzikálne vlastnosti sú v týchto odvetviach odlišné. výrobný proces, takže oni Účel je tiež odlišný. Kaučuk sa používa hlavne na pneumatiky a s rastúcim dopytom a používaním technológií a trhu sú plasty neoddeliteľnou súčasťou nášho života.

      Guma a plasty sú vysokomolekulárne materiály. Hlavnými zložkami sú uhlík a vodík. Okrem toho je tu malé množstvo kyslíka, dusíka, chlóru, kremíka, fluóru, síry a iných atómov. Aj keď je ich zloženie podobné, každý má svoje vlastné charakteristiky. Plast je pevný pri izbovej teplote, veľmi tvrdý a nedá sa natiahnuť a zdeformovať, ale tvrdosť gumy nie je vysoká, takže je elastický a môže sa natiahnuť, aby sa predĺžil, a keď sa prestane naťahovať, môže sa vrátiť do pôvodného stavu . Je to najmä preto, že molekulárne štruktúry, ktoré ich tvoria, sú odlišné. Je medzi nimi ešte jeden rozdiel. Plast sa dá recyklovať mnohokrát, ale guma sa nedá recyklovať priamo. Pred použitím je potrebné ho spracovať na recyklovanú gumu. Tvar plastu pri 100 stupňoch až 200 stupňoch je veľmi podobný tvaru gumy pri 60 až 100 stupňoch.