Základné predstavenie polyuretánovej gumy

- 2021-09-02-

Kódové označenie (UR) sa vyrába polymerizáciou polyesterových (alebo polyéterových) a diizokyánamidových lipidových zlúčenín. Jeho chemická štruktúra je zložitejšia ako štruktúra všeobecných elastických polymérov. Okrem opakujúcich sa karbamátových skupín molekulárny reťazec často obsahuje skupiny, ako sú esterové skupiny, éterové skupiny a aromatické skupiny.

Hlavný reťazec molekuly UR sa skladá z mäkkého segmentu a vloženého pevného segmentu; mäkký segment sa tiež nazýva mäkký segment, ktorý sa skladá z oligomérneho polyolu (ako je polyester, polyéter, polybutadién atď.); tuhý segment je tiež nazývaný tvrdý segment, ktorý sa skladá z reakčného produktu diizokyanátu (ako je TDI, MDI atď.) a predlžovača reťazca s malou molekulou (ako je diamín a glykol atď.). Podiel mäkkých segmentov je väčší ako podiel tvrdých segmentov. Polarita mäkkých a tvrdých segmentov je odlišná. Tvrdé segmenty majú silnú polaritu a dajú sa ľahko spojiť, aby vytvorili mnoho mikrorozdielov vo fáze mäkkého segmentu. Toto sa nazýva mikrofázová separačná štruktúra. Jeho fyzikálne a mechanické vlastnosti sú podobné vlastnostiam mikrofázy. Stupeň odlúčenia má veľa spoločného.

Molekuly UR majú vysokú pevnosť a vysokú elasticitu vďaka sile vodíkových väzieb medzi hlavnými reťazcami.

Charakteristika: Má výhody vysokej tvrdosti, dobrej pevnosti, vysokej elasticity, vysokej odolnosti proti oderu, odolnosti proti roztrhnutiu, odolnosti proti starnutiu, odolnosti voči ozónu, odolnosti voči žiareniu a dobrej elektrickej vodivosti. Nevyrovná sa jej obyčajná guma.