Aké sú vlastnosti kužeľových prevodoviek?

- 2021-06-30-

Aké sú vlastnosti kužeľových prevodoviek?

Úkosové prevody sú kužeľové ozubené kolesá, ktoré sú kužeľové, slúžia na prenos dvoch zvislých hriadeľov, ale sú vhodné aj na prenos dvoch hriadeľov v iných uhloch. Na pohon vertikálneho čerpadla sa bežne používa horizontálne pohonné zariadenie. Úkosové prevody majú široké spektrum použitia, najmä keď sa dva hriadele pretínajú, vzdialenosť medzi dvoma hriadeľmi je veľmi malá, prenosový výkon je veľký a pomer otáčok je pevný, kužeľový prevod je najvhodnejší.

proces spracovania kužeľového kolesa

Úkosové prevody sú spracovávané na špeciálnom stroji na tvarovanie ozubených kolies. Dá sa spracovať aj na frézke, ale veľkosť a tvar zubov sú nedostatočné. Kužeľové koleso sa často spracováva kombinovanou metódou, to znamená, že predbežné spracovanie sa vykonáva na frézke alebo horizontálnej frézke. Pokiaľ ide o konečnú úpravu, to znamená kalibráciu profilu zuba, vykonáva sa na obrábacom stroji určenom na spracovanie kužeľových prevodov.

 

Proces výroby kužeľových ozubených kolies pozostáva z nasledujúcich procesov. Spracovaný polotovar sa položí na tŕň, ktorý je pripevnený k indexovacej hlave, a os otočného čapu sa otočí do uhla rovnajúceho sa polovici uhla kužeľa polotovaru. Potom, čo je nainštalovaný polotovar, použite frézu s diskovým modulom na frézovanie zubovej drážky do celej hĺbky; zároveň by mala byť fréza v súlade s modulom malého polomeru frézovaného prevodu. Týmto spôsobom sú frézované všetky zuby ozubeného kolesa. Pokiaľ ide o indexovanie, indexovacia hlava sa používa v bežných metódach.

Aké sú vlastnosti výrobkov s kužeľovým prevodom

Úkosové prevody používajú mnoho spôsobov mechanického prenosu na rôznych strojoch, hlavnými sú pásový prevod, reťazový prevod, prevod s trecím kolesom, prevodový stupeň a tandemový prevod matice.

 

Ozubený prevod, vo všeobecnosti, má umožniť jednému hriadeľu poháňať iný hriadeľ, aby sa otáčal, keď sa otáča; alebo zmeniť rotačný pohyb jedného hriadeľa na lineárny pohyb.


Jeho hlavné charakteristiky sú: medzi sebou pôsobia kompaktné zuby a prenášaný krútiaci moment je oveľa väčší ako u remeňového a reťazového prevodu; jeho účinnosť prenosu je tiež vyššia ako u iných mechanických prevodoviek; a môže byť použitý vo veľkej prenosovej sile. Pomer otáčok medzi dvoma hriadeľmi ponechajte nezmenený. Existuje mnoho typov ozubených kolies. Všeobecne povedané, podľa tvaru povrchu zuba sa delia na valcové, kužeľové a závitovkové.

 

Bežne používanými čelnými ozubenými kolesami a špirálovými sú ozubené kolesá, ktoré slúžia na pohon rotačného pohybu dvoch navzájom rovnobežných hriadeľov, zatiaľ čo kužeľové prevody (kužeľové súkolesia) slúžia na poháňanie rotačného pohybu dvoch krížiacich sa hriadeľov. Keď sa zuby dvojice kužeľových ozubených kolies zhodujú s prevodovkou, je situácia veľmi podobná ako pri prevode dvoch semikónových trecích kolies.