Vynikajúce vlastnosti živice PEEK

- 2021-06-15-

Polyéter éterketónová živica PEEK sa prvýkrát použila v leteckom priemysle a nahradila hliník a iné kovové materiály pri výrobe rôznych častí lietadiel. V automobilovom priemysle má živica PEEK dobrú treciu odolnosť a mechanické vlastnosti. Ako surovina na výrobu vnútorných krytov motora sa v prevodovke a brzdách automobilov používajú rôzne komponenty, ako sú ložiská, tesnenia, tesnenia, krúžky spojkovej prevodovky atď. A klimatizačné systémy sú široko používané.

Polyetyléterketónová živica PEEK je ideálnym elektrickým izolátorom. Stále si dokáže udržať dobrý elektrický izolačný výkon v náročných pracovných podmienkach, ako sú vysoké teploty, vysoký tlak a vysoká vlhkosť. Preto sa elektronické informačné pole postupne stalo druhým najväčším aplikačným poľom živice PEEK. Rúry, ventily a čerpadlá na prepravu ultračistej vody sa bežne používajú v polovodičovom priemysle na výrobu nosičov oblátok, elektronických izolačných fólií a rôznych spojovacích zariadení. Ako polokryštalický plast je PEEK nerozpustný takmer vo všetkých rozpúšťadlách okrem koncentrovanej kyseliny sírovej, preto sa často používa na výrobu ventilov kompresora, piestnych krúžkov, tesnení a rôznych telies chemických čerpadiel a častí ventilov.

Polyéter éterketónová živica PEEK vydrží aj 3000 cyklov autoklávovania pri teplote 134 ° C. Vďaka tejto vlastnosti je vhodný na výrobu chirurgických a zubných prístrojov s vysokými požiadavkami na sterilizáciu a opakované použitie. PEEK polyéter éterketón má nielen výhody nízkej hmotnosti, netoxicity, odolnosti proti korózii atď., Je to tiež materiál najbližší k ľudským kostiam v súčasnosti a je možné ho organicky kombinovať s telom. Preto je dôležité používať PEEK polyéter éterketónovú živicu na nahradenie kovu, aby sa vytvorila ľudská kosť. Ďalšou dôležitou aplikáciou v oblasti medicíny. Rýchly rozvoj domácej výroby živice PEEK vyvinula bývalá britská spoločnosť ICI na konci 70. rokov. Od svojho vzniku sa používal ako dôležitý strategický obranný a vojenský materiál a mnoho krajín obmedzilo vývoz.