Aké požiadavky na výkon je potrebné splniť pri výbere ocele na spracovanie vstrekovacích foriem?

- 2023-06-12-

Aké požiadavky na výkon je potrebné splniť pri výbere ocele na spracovanie vstrekovacích foriem?


Spracovanie vstrekovacích foriem vo vstrekovacích lisoch na výrobu plastových výrobkov vo všeobecnosti potrebuje pracovať v prostredí s vysokou teplotou od 150 stupňov Celzia do dvesto stupňov Celzia, takže v procese výroby vstrekovacích foriem je potrebné venovať veľkú pozornosť výberu surovín, ktoré budú hrať dôležitú úlohu v celkovej životnosti vstrekovacích foriem a kvalite vyrábaných plastových výrobkov, takže spracovanie vstrekovacích foriem Jiangyin pri výbere surovín z ocele na vstrekovanie musí spĺňať aké požiadavky na výkon?

Po prvé, dostatočná tvrdosť povrchu a odolnosť proti opotrebovaniu

Tvrdosť spracovania vstrekovacej formy je zvyčajne nižšia ako 50-60 HRC a tepelne spracovaná forma by mala mať dostatočnú povrchovú tvrdosť, aby sa zabezpečila dostatočná tuhosť formy. Od formy sa vyžaduje, aby udržala stálosť presnosti tvaru a rozmerovej presnosti v dôsledku plnenia a prietoku vstrekovaním v diele a zabezpečila dostatočnú životnosť formy. Odolnosť formy proti opotrebovaniu závisí od chemického zloženia ocele a tvrdosti tepelného spracovania, takže zvýšenie tvrdosti formy vedie k zvýšeniu jej odolnosti proti opotrebovaniu.

Po druhé, vynikajúca opracovateľnosť

Väčšina foriem na vstrekovanie musí okrem spracovania EMD vykonať aj určité spracovanie rezaním a opravu montéra. Na predĺženie životnosti rezných nástrojov, zvýšenie rezného výkonu a zníženie drsnosti povrchu musí byť tvrdosť ocele pre vstrekovacie formy primeraná.

Po tretie, 50 druhov uhlíkovej ocele má určitú pevnosť a odolnosť proti opotrebeniu a väčšinou sa používa na základné materiály foriem po spracovaní kalením a temperovaním. Nástrojová oceľ s vysokým obsahom uhlíka a nízkolegovaná nástrojová oceľ majú po tepelnom spracovaní vysokú pevnosť a odolnosť proti opotrebeniu a väčšinou sa používajú na tvarovanie dielov. Avšak nástrojové ocele s vysokým obsahom uhlíka sú vhodné len na výrobu lisovaných dielov s malými rozmermi a jednoduchými tvarmi kvôli ich veľkej deformácii tepelným spracovaním.

4. Dobrá tepelná stabilita

Tvar dielov spracovaných vstrekovacou formou je často zložitejší, ťažko spracovateľný po kalení, preto by sa mal vyberať čo najviac s dobrou tepelnou stabilitou, keď sa dvojfarebné tvarovanie formy po tepelnom spracovaní z dôvodu malého koeficientu lineárnej expanzie, deformácia tepelného spracovania je malá, rýchlosť zmeny veľkosti spôsobená teplotným rozdielom je malá, metalografická štruktúra a stabilita veľkosti formy, môže byť znížená alebo už nespracovaná, môže zabezpečiť rozmerovú presnosť formy a požiadavky na drsnosť povrchu.

5. Dobrý leštiaci výkon

Vysokokvalitné dvojfarebné výrobky na vstrekovanie vyžadujú malé hodnoty drsnosti na povrchu dutiny. Napríklad sa vyžaduje, aby hodnota drsnosti povrchu dutiny modelu vstrekovania bola menšia ako úroveň Ra0,1 ~ 0,25 a optický povrch musí byť Ra < 0,01 nm a dutina musí byť vyleštená, aby sa znížila hodnota drsnosti povrchu. Oceľ vybraná na tento účel vyžaduje menej materiálových nečistôt, jemnú a rovnomernú štruktúru, žiadnu smerovosť vlákien a žiadne škvrny alebo defekty podobné pomarančovej kôre počas leštenia.