Úvod do povrchovej úpravy dielov na spracovanie plechu

- 2023-04-19-

Úvod do povrchovej úpravy dielov na spracovanie plechu

Niekoľko bežných metód povrchovej úpravy pri spracovaní plechu je: ťahanie drôtom, pieskovanie, lakovanie, práškové striekanie, galvanické pokovovanie, eloxovanie a sieťotlač. Keďže povrch niektorých plechových materiálov nemá schopnosť zabrániť hrdzi a korózii, je veľmi potrebná účinná povrchová úprava.

Povrchová úprava plechových dielov môže zlepšiť životnosť produktu v drsnom prostredí alebo dosiahnuť špecifický povrchový efekt alebo funkciu.

1. Drôtovanie

Takzvané ťahanie plechu je vloženie materiálu medzi horné a spodné hodvábne kotúče stroja na ťahanie drôtu, kotúč na hodváb je pripevnený k brúsnemu pásu, poháňanému motorom, takže materiál cez horné a spodné brusivo pásy, na povrchu materiálu vytiahnuť stopy, podľa rôznych brúsnych pásov nie je hrúbka stopy rovnaká, hlavnou funkciou je skrášliť vzhľad.

Okrem toho sa kreslenie drôtu nazýva aj trenie! Bežné materiály pre tento proces povrchovej úpravy: vo všeobecnosti sa hliníkové a nerezové platne zvažujú pre brúsenú povrchovú úpravu.

2. Pieskovanie

Prostredníctvom vetra pieskovacieho stroja dopadajú častice piesku na povrch obrobku a vytvárajú na povrchu obrobku hustú jamku, hlavnou funkciou je odstrániť nečistoty a hrdzu na povrchu obrobku, zvýšiť priľnavosť povrchu obrobku a pripraviť sa na následnú povrchovú úpravu.

Bežné materiály pre tento proces povrchovej úpravy: plech valcovaný za studena, plech valcovaný za tepla, hliník atď.

3. Farba v spreji

Všeobecne sa vzťahuje na tekuté striekanie, jeho proces má dva typy: tekutá farba na pečenie a samoschnúca farba v spreji, samoschnutie je striekanie môže byť prirodzene vytvrdené pri izbovej teplote, náklady sú nízke, ale efekt je neporovnateľný s farbou na pečenie.

Farebný efekt sprejovej farby bude lepší, hrúbka náterového filmu je relatívne tenká, vhodná pre niektoré presné výrobky a cena je vyššia. Bežné materiály pre tento proces povrchovej úpravy: plech valcovaný za studena, plech valcovaný za tepla atď.

4. Striekanie (tiež nazývané práškové striekanie)

To znamená, že prášok je polarizovaný a rovnomerne pripevnený k povrchu produktu s opačnou polaritou pôsobením sily elektrického poľa.

Vlastnosti striekania: odolný proti opotrebeniu, odolnosť proti korózii je lepšia, fólia je relatívne hrubá, vhodná na skrinky, zariadenia a hrubšie výrobky, cena je nízka, plastový prášok je možné tiež recyklovať. Bežné materiály pre tento proces povrchovej úpravy: plech valcovaný za studena, plech valcovaný za tepla atď.

Elektrostatické rozprašovanie prášku je hlavne polarizované elektródami (prášok), a potom predmet, ktorý sa má rozprašovať, nesie opačný náboj a prášok je rovnomerne pripevnený k povrchu predmetu pôsobením sily elektrického poľa.

5. Pokovovanie

Chemickou reakciou sa na povrch materiálu prichytí vrstva iných kovov, ktorá sa používa na zvýšenie antikorózneho výkonu kovu a môže dosiahnuť určitý skrášľujúci vzhľad, čo je bežne používaná metóda povrchovej úpravy. Ako napr.: galvanické zinkovanie, galvanické pokovovanie niklom atď. Pokovované hlavne viacfarebným zinkom, modrým a bielym zinkom, čiernym zinkom, chrómovaním.

Bežné materiály pre tento proces povrchovej úpravy: plech valcovaný za studena, plech valcovaný za tepla atď.