Oblasti použitia PEEK

- 2023-04-14-

Oblasti použitia PEEK

Ľudia chcú lietaním ušetriť čas a peniaze, aby si užili lepší život. Pre letecké spoločnosti najväčšie náklady vznikajú zo spotreby paliva. Ako zlepšiť palivovú účinnosť a zároveň zaistiť bezpečnosť letu je výzva. Ľahký výkon materiálov PEEK a komplexný výkonnostný potenciál za nimi sú vzrušujúce. PEEK ponúka niektoré reprezentatívne produkty pre letecký priemysel, ako napríklad vstrekované diely PEEK z polyméru používané na nahradenie nákladnej výroby hliníkových konzol.


Automobilový priemysel je dnes druhou najväčšou aplikáciou. Najväčšou témou v tomto odvetví je v súčasnosti palivová úspornosť a znižovanie emisií CO2. Najmä v Číne, od tradičných palivových vozidiel cez hybridné vozidlá až po elektrické vozidlá, PEEK aktívne podporuje prechod od spaľovacích motorov k elektrickým pohonom. "Nastal vhodný čas pre PEEK, ktorý zlepšuje odolnosť a spoľahlivosť, výrazne znižuje spotrebu energie a hmotnosť a znižuje hluk, vibrácie a tvrdosť minimálne o 50 % v porovnaní s kovovými prevodmi. Okrem toho sa ľudia veľmi obávajú rozsahu elektrické vozidlá, má PEEK v tomto ohľade tiež vynikajúci výkon, používa PEEK hnací motor s plochým medeným drôtom, pretože PEEK vynikajúca tepelná vodivosť a izolačné vlastnosti môžu pomôcť zvýšiť dojazd.


Spotrebná elektronika je tiež jednou z najdôležitejších oblastí použitia PEEK. Ako sa špičkové technológie neustále vyvíjajú, elektronické zariadenia sú ľahšie, všestrannejšie, výkonnejšie a spoľahlivejšie. "Keď si vezmeme ako príklad smartfóny, ľudia teraz sledujú filmy, varieté, počúvajú hudbu atď., a ako zabezpečiť vysokokvalitnú kvalitu zvuku v širokom frekvenčnom rozsahu je veľmi dôležité. Mobilné volacie zariadenia obsahujúce akustické membrány PEEK poskytujú konzistentný zvuk kvalita v celom frekvenčnom rozsahu a sú tiež vynikajúce z hľadiska životnosti. Obzvlášť úspešné pri produktoch, ako sú vysávače a sušiče vlasov, zlepšujú energetickú účinnosť a predlžujú ich životnosť.


O aplikácii PEEK v medicínskej oblasti sa hovorí už dlho. S predlžujúcou sa dĺžkou života ľudí je opotrebenie organizmu čoraz vážnejšie, napríklad chrbtice, kĺbov a pod.“ Hoci sa kovové materiály v ortopedickej klinickej praxi úspešne používajú už mnoho rokov, nie sú bez nedostatky a akademická komunita verí, že inherentná vysoká tuhosť systémov z čistého kovu viedla k určitým klinickým ťažkostiam. Implantovateľné biomateriály PEEK majú stále viac úspechov pri nahrádzaní kovov v ortopedických aplikáciách. V porovnaní s vysokou tuhosťou kovových plechov a nepriepustnosť röntgenových lúčov, PEEK implantovateľné biomateriály majú modul pružnosti bližšie ku kostnému tkanivu, čo má výhody zobrazovacej kompatibility a zlepšenej osseointegrácie. Vezmime si napríklad kompresory, dnešný priemysel kompresorov potrebuje kompaktné kompresory, ktoré sú energeticky účinné, tichý a cenovo výhodný, aby spĺňal rastúce požiadavky regulačných a environmentálnych úradov.Mnoho domácich výrobcov elektrických zariadení predložilo relatívne vysoké požiadavky na energetickú účinnosť a hlučnosť kompresorov. Za rovnakých podmienok tuhosti je ventil PEEK o 70 % ľahší ako ventil z nehrdzavejúcej ocele, čím sa znižuje spotreba energie kompresora a kotúč ventilu PEEK má nižšiu hlučnosť ako kovový ventil. Dlhoročné skúsenosti s inovatívnymi polymérovými riešeniami pre domácnosti a priemyselné aplikácie. Čínsky energetický priemysel, ktorý sa zaviazal poskytovať „účinnosť, zníženie hluku, spoľahlivosť a efektívnejšie využitie priestoru“ pre diely vo výrobnom procese, prešiel obrovskou transformáciou. Za posledné desaťročie Čína pokračovala v investíciách do výroby veternej energie a PEEK sa osvedčil v extrémnom prostredí ťažby ropy a plynu už viac ako 40 rokov a viac ako 75 miliónov tesniacich krúžkov na celom svete používa PEEK. Na základe toho bohaté skúsenosti s aplikáciami v morskom prostredí určite pomôžu veterným turbínam na mori stať sa väčšími a efektívnejšími, takže náklady na veternú energiu na mori budú konkurencieschopnejšie. Polyméry PEEK sú ideálne pre extrémne a náročné prostredia. Zatiaľ čo mnohé z dnešných tradičných materiálov môžu spĺňať niektoré špecifické potreby, PEEK polyméry spĺňajú rôzne potreby vďaka svojim inertným vlastnostiam, vrátane nízkej hmotnosti, vysokej pevnosti, vysokej odolnosti proti oderu, odolnosti voči vysokej teplote, odolnosti proti únave a odolnosti voči agresívnym chemikáliám. Spoločne tieto vlastnosti prispievajú k dlhšej životnosti komponentov, väčšej voľnosti dizajnu a nákladovej efektívnosti.