Zohľadňuje sa hlavne geometrický uhol NC sústružníckeho a frézovacieho obrábacieho stroja

- 2023-03-30-

Zohľadňuje sa hlavne geometrický uhol NC sústružníckeho a frézovacieho obrábacieho stroja

Pri sústružení štíhleho hriadeľa v dôsledku nízkej tuhosti obrobku má niekoľko tvarov sústružníckeho nástroja zjavný vplyv na vibrácie obrobku. Pri rozumnom výbere geometrického uhla CNC sústružníckeho a frézovacieho obrábacieho stroja sa berú do úvahy najmä tieto body:

(1) V dôsledku nízkej tuhosti štíhleho hriadeľa je potrebná menšia radiálna rezná sila na zníženie ohybu štíhleho hriadeľa. Hlavný uhol vychýlenia nástroja sústružnicko-frézovacieho obrábacieho stroja je hlavným faktorom ovplyvňujúcim radiálnu reznú silu, takže hlavný uhol vychýlenia sústružníckeho nástroja by sa mal čo najviac zvýšiť bez ovplyvnenia pevnosti nástroja. Hlavný uhol vychýlenia sústružníckeho nástroja je K =80. -93.

(2) Aby sa znížila rezná sila a rezné teplo, mal by sa zvoliť väčší predný uhol, y. Rovná sa 15. Mínus 30.

(3) Predná strana sústružníckeho nástroja by mala byť brúsená s drážkou na lámanie triesok R1 5 ~ mmm, aby sa trieska hladko zvlnila a zlomila.

(4) Vyberte uhol kladnej hrany, ^. Rovná sa 3. Urobte tok triesok na povrch, ktorý sa má spracovať, a zaistite dobrý efekt valenia triesok.

(5) Drsnosť povrchu reznej hrany je požadovaná v R. 0,4 úvrati nižšie a vždy udržiavajte ostrú.

(6) Aby sa znížila radiálna rezná sila, rotačný frézovací stroj by mal zvoliť menší polomer oblúka (r. < 0,3 mm). Šírka skosenia by mala byť tiež zvolená ako malá a šírka skosenia by mala byť 6, -=05, (, je množstvo posuvu).