Ako odstrániť otrepy z výrobkov na vstrekovanie?

- 2022-11-15-

Ako odstrániť otrepy z výrobkov na vstrekovanie?

Otrepy, tiež známe ako letmá hrana, prepad, prepad atď., sa väčšinou vyskytujú v deliacej polohe formy, ako sú: deliaca plocha formy, posuvná časť posúvača, praskliny vložky, póry ejektorovej tyče atď. Ak sa prepad nevyrieši včas, bude sa ďalej rozširovať tak, že tvorí súčasť kolapsu vyrazenej formy, čo spôsobuje dôslednú obštrukciu. Trhliny vo vložkách a póroch hornej lišty tiež spôsobujú prilepenie produktu na formu, čo ovplyvňuje uvoľňovanie.


Čiapočka je v podstate prebytok, ktorý zostal na výrobku po ochladení po medzere medzi plastovým materiálom vstupujúcim do časti zodpovedajúcej forme. Na vyriešenie problému hrotu je veľmi jednoduché, to znamená zvládnuť, aby sa tavenina nedostala do medzery formy. Tavenina plastov vstupuje do medzery vo forme, vo všeobecnosti existujú dve situácie: jednou z nich je, že medzera vo forme je pôvodne veľká, koloidné sa do nej ľahko vstupujú; Iný prípad je, že vôľa formy nie je veľká, ale kvôli tlaku roztaveného koloidu, ktorý je vtláčaný dovnútra.



Navonok sa to zdá byť úplne vyriešené posilnením výrobnej presnosti a pevnosti formy. Je potrebné zlepšiť presnosť výroby formy, znížiť vôľu formy a zabrániť vniknutiu taviaceho koloidu. Ale pevnosť formy sa v mnohých prípadoch nedá donekonečna spevňovať, spevňovať na akýkoľvek tlak, koloid do nej nemôže vtrhnúť.



Výskyt uzáveru má jednak formu, jednak dôvody procesu. Skontrolujte technické dôvody, hlavne skontrolujte, či je upínacia sila dostatočná, len aby ste sa uistili, že je upínacia sila dostatočná, keď sa hrot stále vyskytuje, skontrolujte dôvody formy.



Skontrolujte, či je upínacia sila dostatočná:



1) Postupne zvyšujte vstrekovací tlak. So zvýšením vstrekovacieho tlaku sa zodpovedajúcim spôsobom zväčšuje aj hrot a hrot by sa mal vyskytovať hlavne na deliacej ploche formy, čo naznačuje, že zvieracia sila je nedostatočná.



2) Postupne zvyšujte uzamykaciu silu vstrekovacieho stroja. Keď uzamykacia sila dosiahne určitú hodnotu, hrot na deliacej ploche sa rozptýli, alebo keď sa zvýši vstrekovací tlak, hrot na deliacej ploche sa už nezväčší. Uzamykacia sila sa považuje za dostatočnú.



Skontrolujte, či je to spôsobené presnosťou výroby formy:



Pri nižšej teplote materiálu, nižšej rýchlosti plnenia, pri nižšom vstrekovacom tlaku je výrobok akurát plný (výrobok sa mierne zmršťuje). V tomto čase je možné pociťovať, že schopnosť taveniny preniknúť do formy, aby zodpovedala medzere, je veľmi slabá. Ak dôjde k hrotu v tomto čase, možno usúdiť, že ide o problém presnosti výroby formy, ktorý je potrebné riešiť opravou formy. Môže zvážiť vyradenie použitia technologických metód na riešenie výskytu hrotu. Treba poznamenať, že vyššie uvedený „tri nízky“ predpoklad nie je menší. Vysoká teplota materiálu, rýchla rýchlosť plnenia a vysoký vstrekovací tlak spôsobia zvýšenie tlaku v dutine formy, posilnia schopnosť taveniny preniknúť do formy a spolupracovať s medzerou, roztiahnuť formu a nastať hrot. Je pravda, že výrobok v tejto chvíli nie je spokojný s lepidlom.



Analýza príčiny výskytu hrotu je založená na predpoklade, že upínacia sila je dostatočná. Keď upínacia sila nie je včasná, je ťažké analyzovať príčinu výskytu hrotu. Nasledujúca analýza sa vykonáva v prípade dostatočnej upínacej sily. Podľa niekoľkých situácií uzáveru sa uzáver môže vyskytnúť z nasledujúcich dôvodov:



Prvý prípad: ako je uvedené vyššie, pri nízkej teplote, nízkej rýchlosti, nízkom tlaku, produkt nie je spokojný s lepidlom, došlo k hrotu. Dôležité dôvody môžu byť: nedostatočná presnosť výroby formy s príliš veľkou vôľou;



Druhá situácia: keď je výrobok práve plný lepidla, časť známok zmrštenia, nedochádza k hrotu; Keď sa vstrekovací tlak zvýši, aby sa zlepšilo čiastočné zmrštenie produktu, dôjde k hrotu. Možné príčiny sú:



1) Teplota materiálu je príliš vysoká. Ak je teplota materiálu príliš vysoká, viskozita taveniny je nízka, správanie je dobré a schopnosť taveniny preniknúť do formy, aby zodpovedala medzere, je silnejšia, spôsobí výskyt hrotu.



2) Rýchlosť vstrekovania je príliš vysoká a tlak vstrekovania je príliš veľký (čo má za následok presýtenie). Príliš vysoká rýchlosť, príliš veľký vstrekovací tlak, najmä príliš veľký vstrekovací tlak, posilní schopnosť taveniny preniknúť do formy a vyrovnať medzeru, čo vedie k výskytu hrotu.



3) Plast sa správa príliš dobre. Čím lepšie sa plast správa, tým nižšia je viskozita taveniny, tým silnejšia je schopnosť taveniny vŕtať sa do formy, aby sa zmestila do medzery, a tým ľahšie sa vyklápa. Keď je výroba formy zrealizovaná, hĺbka výfukovej drážky formy a zodpovedajúca medzera formy sú dokončené a na výrobu je použitý iný plast s dobrým správaním, vznikne hrot.



4) Pevnosť formy je menšia ako. Keď plánovaná pevnosť formy nie je včasná, keď dutina formy narazí na tlak taveniny plastu, dôjde k jej deformácii a expanzii a koloid praskne do medzery formy a dôjde k hrotu.



5) Rôzne produktové plány. Súčasťou výrobku je príliš hrubé lepidlo, vstrekovacia kompresia je nadmerná, spôsobí čiastočné zmrštenie. Aby sa vyriešil problém čiastočného zmrštenia výrobkov, je často potrebné použiť vyšší vstrekovací tlak a dlhší čas vstrekovania na naplnenie a udržanie tlaku, čo má za následok menšiu pevnosť formy ako deformácia a hrot.



6) Teplota formy je príliš vysoká. Vysoká teplota formy môže nielen prinútiť plast zachovať si dobré správanie, strata tlaku je malá, ale tiež znížiť pevnosť formy, čo tiež spôsobí odlupovanie.



Druhou situáciou sú nezvyčajné problémy, s ktorými sa stretávame pri výrobe vstrekovania, ktoré nie je možné v bežných časoch vyriešiť všetkými technologickými prostriedkami, čo technikov vstrekovania veľmi znepokojuje. Čo sa týka tejto situácie, najdôležitejším prostriedkom je fixácia formy. Riešenia sú:



1) Zníženie lepidla na časť produktu. Časť zmrštenia produktu sa zníži, poloha lepidla sa zníži, problém zmrštenia produktu sa môže zlepšiť, vstrekovací tlak bude nízky, deformácia formy je malá, hrot môže byť inhibovaný. Je to veľmi účinná a často používaná metóda.



2) Zvýšte bod podávania. Zvýšenie bodu liatia môže znížiť vstrekovací proces a vstrekovací tlak a zníži sa tlak na dutinu formy, čo môže účinne vyriešiť výskyt hrotu. Zvýšenie bodu vstrekovania, najmä v polohe zmršťovania, môže mať okamžitý účinok na zníženie vstrekovacieho tlaku dutiny formy. Je to jedna z najbežnejších metód.



3) Posilnite časť formy. Príležitostne môže byť deformácia debnenia zosilnená pridaním vzpery medzi pohybujúce sa debnenie a náprstnú dosku.