Čo je príčinou zlého uvoľnenia formy, keď sú výrobky na vstrekovanie lepkavé?

- 2022-09-23-

Čo je príčinou zlého uvoľnenia formy, keď sú výrobky na vstrekovanie lepkavé?


Existuje mnoho dôvodov pre lepenie a zlé vyberanie výrobkov vstrekovaním z formy a zlyhanie formy je jedným z hlavných dôvodov. Príčiny a metódy liečby sú nasledovné:

1. Povrch dutiny formy je drsný. Ak sa v dutine formy a žľabe vyskytnú povrchové defekty, ako sú ryhy, ryhy, jazvy a priehlbiny, plastové časti ľahko priľnú k forme, čo bude mať za následok ťažkosti pri vyberaní z formy. Preto by mala byť povrchová úprava dutiny a bežca čo najviac vylepšená a vnútorný povrch dutiny by mal byť prednostne pochrómovaný. Pri leštení by smer pôsobenia leštiaceho nástroja mal byť v súlade so smerom plnenia roztaveného materiálu.

2. Forma je opotrebovaná a poškriabaná alebo je medzera na vložke príliš veľká. Keď roztavený materiál vytvára záblesky v poškriabanej časti formy alebo v medzere vložky, spôsobí to tiež ťažkosti pri vyberaní z formy. V tomto ohľade by sa mala poškodená časť opraviť a medzera vložky by sa mala zmenšiť.

Po tretie, tuhosť formy je nedostatočná. Ak sa forma nedá otvoriť na začiatku vstrekovania, znamená to, že forma je deformovaná pôsobením vstrekovacieho tlaku v dôsledku nedostatočnej tuhosti. Ak deformácia prekročí medzu pružnosti, forma sa nemôže vrátiť do pôvodného tvaru a nedá sa ďalej používať. Aj keď deformácia nepresiahne medzu pružnosti formy, roztavený materiál sa ochladí a stuhne za vysokých podmienok v dutine formy a vstrekovací tlak sa odstráni. Keď forma obnoví svoju deformáciu, plastová časť je upnutá elastickou silou a forma sa stále nedá otvoriť.

Preto pri návrhu formy treba navrhnúť dostatočnú tuhosť a pevnosť. Pri skúšaní formy je najlepšie nainštalovať číselník na formu, aby ste skontrolovali, či sa dutina formy a základňa formy počas procesu plnenia formy deformujú. Počiatočný vstrekovací tlak počas skúšky formy by nemal byť príliš vysoký a zároveň by sa mala pozorovať deformácia formy. , pričom sa pomaly zvyšuje vstrekovací tlak na kontrolu deformácie v určitom rozsahu.

Keď je odrazová sila príliš veľká na to, aby spôsobila zlyhanie upnutia, nestačí len zvýšiť silu pri otváraní formy. Formu treba ihneď rozobrať a rozložiť a plastové časti zahriať, zmäknúť a vybrať. Pre formy s nedostatočnou tuhosťou je možné umiestniť rám na vonkajšiu stranu formy na zlepšenie tuhosti.

Po štvrté, sklon kreslenia je nedostatočný alebo dynamický a paralelnosť medzi pevnými šablónami je slabá. Pri navrhovaní a výrobe foriem je potrebné zabezpečiť dostatočný sklon odformovania, v opačnom prípade sa plastové diely ťažko vyberú a pri násilnom vysunutí sa plastové diely často pokrčia a vyhadzovacia časť bude biela alebo popraskaná. Pohyb formy a pevnej dosky by mal byť relatívne rovnobežný, inak bude dutina posunutá, čo bude mať za následok zlé vyberanie z formy.

5. Konštrukcia vtokového systému je nerozumná. Ak je žľab príliš dlhý alebo príliš malý, pevnosť spojenia medzi hlavným žľabom a vedľajším žľabom je nedostatočná, hlavný žľab nemá studenú slimákovú dutinu, je zlé vyváženie brány, priemer hlavného žľabu a žľabu priemer otvoru dýzy nie je správne prispôsobený, alebo objímka vtokového kanála a dýza Ak sa guľový povrch nezhoduje, povedie to k prilepeniu formy a zlému uvoľneniu formy. Preto treba vhodne skrátiť dĺžku žľabu a zväčšiť jeho prierezovú plochu, aby sa zlepšila pevnosť spojenia medzi hlavným žľabom a odbočným žľabom, a na hlavný žľab by mal byť nastavený studený otvor.

Pri určovaní polohy vtoku môže byť miera plnenia každej dutiny vo viacdutinovej forme vyvážená a tlak v dutine môže byť znížený pridaním pomocných vrát a iných metód. Vo všeobecnosti by mal byť priemer malého konca vtokového kanála o 0,5 až 1 mm väčší ako priemer dýzy a konkávny polomer objímky vtoku by mal byť o 1 až 2 mm väčší ako sférický polomer dýzy.