Podrobné vysvetlenie rôznych vstrekovacích tlakov plastových foriem

- 2022-09-14-

Podrobné vysvetlenie rôznych vstrekovacích tlakov plastových foriem


Plastové formy vyžadujú rôzne tlaky počas vstrekovania, aby sa dokončilo vstrekovanie a nakoniec sa vytvorili hotové plastové diely. Dnes sa zameriame na predstavenie rôznych tlakov, s ktorými sa stretávame v procese spracovania plastových dielov.


1. Vstrekovací tlak

Tavenina plastu sa dopravuje do dýzy v taviacej skrini a potom sa vstrekuje z dýzy do dutiny formy. Na dokončenie tejto série akcií je potrebný tlak. Toto je vstrekovací tlak, čo je tlak, ktorý spôsobuje tok plastu. Môže byť použitý v tryske alebo hydraulickom potrubí. na snímači na meranie. Nemá pevnú hodnotu a čím ťažšie je plnenie formy, tým vyšší je vstrekovací tlak. Tlak vstrekovacieho potrubia priamo súvisí so vstrekovacím tlakom.

Počas fázy plnenia vstrekovacieho cyklu môže byť potrebný vysoký vstrekovací tlak na udržanie rýchlosti vstrekovania na požadovanej úrovni. Po naplnení formy už nie je potrebný vysoký tlak. Pri vstrekovaní niektorých semikryštalických termoplastov (ako PA a POM) sa však v dôsledku náhlej zmeny tlaku štruktúra zhorší, takže niekedy nie je potrebné použiť sekundárny tlak.

2. Upínací tlak

Upínací tlak je tlak, ktorý udržuje formu v uzamknutom stave. Aby sa odolal vstrekovaciemu tlaku, musí sa použiť upínací tlak. Nevyberajte automaticky maximálnu dostupnú hodnotu, ale zvážte projektovanú plochu a vypočítajte vhodnú hodnotu. Premietaná plocha vstrekovaného dielu je najväčšia plocha pri pohľade zo smeru pôsobenia upínacej sily. Pre väčšinu prípadov vstrekovania sú to asi 2 tony na štvorcový palec alebo 31 meganewtonov na meter štvorcový. Je to však len nízka hodnota a treba ju brať ako veľmi hrubé pravidlo, pretože akonáhle má vstrekovaný diel hĺbku, treba brať do úvahy aj bočné steny.

3. Protitlak

Toto je tlak, ktorý je potrebné vytvoriť a prekročiť predtým, ako skrutka ustúpi. Použitie vysokého protitlaku síce prispieva k rovnomernej distribúcii farebného materiálu a roztaveniu plastu, ale zároveň predlžuje čas návratu strednej skrutky, znižuje dĺžku vlákien obsiahnutých v plnenom plaste a zvyšuje Preto čím nižší je protitlak, tým lepšie a za žiadnych okolností by nemal prekročiť 20 % vstrekovacieho tlaku (maximálna hodnota) vstrekovacieho stroja.

4. Tlak dýzy

Tlak v dýze je tlak vo vnútri dýzy. Je to zhruba tlak, ktorý spôsobuje, že plast tečie. Nemá pevnú hodnotu, ale zvyšuje sa s obtiažnosťou plnenia formy. Existuje priamy vzťah medzi tlakom v tryske, tlakom v potrubí a vstrekovacím tlakom. Na závitovkovom vstrekovacom stroji je tlak dýzy asi o desať percent menší ako vstrekovací tlak. V piestovom vstrekovacom stroji môže strata tlaku dosiahnuť asi desať percent. V prípade piestových vstrekovacích strojov môže strata tlaku dosiahnuť 50%.