Aké sú výhody použitia ABS surovín v oblasti zdravotníckych pomôcok?

- 2022-09-14-

Aké sú výhody použitia ABS surovín v oblasti zdravotníckych pomôcok?

Mnohé zdravotnícke pomôcky sú vyrobené z plastových materiálov. V porovnaní s kovovými materiálmi majú plastové materiály jedinečné výhody a možno ich lepšie aplikovať na rôzne scenáre lekárskeho ošetrenia. Medzi nimi sa viac používajú materiály ABS. ABS má určitú tuhosť, tvrdosť, odolnosť proti nárazu a chemikáliám, odolnosť voči žiareniu a odolnosť voči sterilizácii etylénoxidom. Lekárska aplikácia ABS sa používa hlavne ako chirurgické nástroje, valčekové spony, plastové ihly, skrinky na náradie, diagnostické zariadenia a kryty načúvacích prístrojov, najmä kryty niektorých veľkých lekárskych zariadení.

Výkonové charakteristiky ABS

1. ABS sa syntetizuje z troch chemických monomérov, akrylonitrilu, butadiénu a styrénu. Príslušné charakteristiky týchto troch komponentov spôsobujú, že ABS má dobré komplexné mechanické vlastnosti. Akrylonitril dáva ABS dobrú chemickú odolnosť a tvrdosť povrchu, butadién dáva ABS húževnatosť a styrén mu dáva dobrú spracovateľnosť a farbiace vlastnosti.

2. Charakteristiky ABS závisia hlavne od pomeru troch monomérov a molekulárnej štruktúry v dvoch fázach. To umožňuje veľkú flexibilitu v dizajne produktu a výsledkom sú stovky rôznych kvalitných ABS materiálov na trhu.

3. ABS materiál má super ľahkú spracovateľnosť, dobré vzhľadové vlastnosti, nízke dotvarovanie a vynikajúcu rozmerovú stabilitu.

4. Všetky druhy ABS materiálov sú ľahko akceptovateľné bežné sekundárne spracovanie, ako je obrábanie, lepenie, upevňovanie, galvanické pokovovanie, lakovanie, ultrazvukové zváranie.

5. ABS má vynikajúcu rázovú pevnosť a pri nízkych teplotách rýchlo neklesá. Má dobrú mechanickú pevnosť, tvrdosť a určitú odolnosť proti opotrebovaniu.

6. Má dobrú odolnosť proti chladu, oleju, vode a chemickú stabilitu. Voda, anorganické soli, zásady a kyseliny nemajú takmer žiadny vplyv na ABS a rozpúšťajú sa alebo vytvárajú zákal v ketónoch, aldehydoch, esteroch a chlórovaných uhľovodíkoch. Kvapalina, nerozpustná vo väčšine alkoholov a uhľovodíkových rozpúšťadiel, ale pri dlhodobom kontakte s uhľovodíkmi zmäkne a napučia.