Vplyv teploty formy na kvalitu vstrekovaných dielov

- 2022-09-01-

Vplyv teploty formy na kvalitu vstrekovaných dielov

Teplota formy sa vzťahuje na teplotu povrchu dutiny formy v kontakte s produktom počas vstrekovania. Pretože priamo ovplyvňuje rýchlosť chladenia produktu v dutine formy, a tak má veľký vplyv na vnútorný výkon a kvalitu vzhľadu produktu. V tomto príspevku je diskutovaných päť bodov vplyvu teploty formy na kontrolu kvality vstrekovaných dielov. Obsah systému obalových materiálov pre vynikajúce produkty je prijatý pre priateľov:



Akékoľvek z rôznych foriem a nástrojov používaných v priemyselnej výrobe na získanie požadovaných produktov vstrekovaním, vyfukovaním, extrúziou, tlakovým liatím alebo kovaním, tavením, razením atď. Stručne povedané, forma je nástroj používaný na výrobu lisovaného predmetu. Tento nástroj je vyrobený z rôznych častí a rôzne formy sú vyrobené z rôznych častí. Ide najmä o zmenu fyzického stavu materiálu, aby sa dosiahol vzhľad spracovania.



1. Vplyv teploty formy na vzhľad produktu



Vyššie teploty zlepšujú tekutosť živice, čo vo všeobecnosti vedie k hladkému, lesklému povrchu, najmä pri výrobkoch zo živice vylepšenej sklenenými vláknami. Zlepšuje tiež pevnosť a vzhľad tavného drôtu.



A pre leptaný povrch, ak je teplota formy nízka, taviace sa teleso je ťažké vyplniť ku koreňu textúry, takže povrch produktu sa javí ako lesklý, "prenáša" menej ako povrch formy skutočnej textúry, zlepšuje teplota formy a teplota materiálu môžu spôsobiť, že povrch produktu získa ideálny leptací efekt.



2. Vplyv na vnútorné napätie výrobkov



Formovanie tvorby vnútorného napätia je v podstate dôsledkom ochladzovania spôsobeného rôznou rýchlosťou tepelného zmršťovania, kedy sa pri lisovaní výrobku jeho ochladzovanie postupne rozširuje z povrchu do vnútra, pričom povrch najskôr tvrdne zmrašťovaním a potom postupne do vnútra, pričom v tomto procese dochádza k k zmršťovaniu rozdielu medzi vnútorným napätím.



Keď je zvyškové vnútorné napätie v plaste vyššie ako medza pružnosti živice alebo pri erózii určitého chemického prostredia, povrch plastu praskne. Štúdia priehľadných živíc PC a PMMA ukazuje, že zvyškové vnútorné napätie v povrchovej vrstve je vo forme stlačenia a vnútorná vrstva je vo forme napínania.



Povrchové tlakové napätie závisí od podmienok chladenia povrchu. Studená forma spôsobuje rýchle ochladenie roztavenej živice, takže lisovaný produkt vytvára vyššie zvyškové vnútorné napätie. Teplota formy je základnou podmienkou kontroly vnútorného napätia. Ak sa teplota formy mierne zmení, zvyškové vnútorné napätie sa výrazne zmení. Vo všeobecnosti má prijateľné vnútorné napätie každého produktu a živice svoj vlastný dolný teplotný limit formy. Pri vytváraní tenkej steny alebo dlhšej prietokovej vzdialenosti by teplota formy mala byť vyššia ako spodná hranica všeobecného tvarovania.



3. Deformácia produktu



Ak konštrukcia chladiaceho systému formy nie je primeraná alebo teplota formy nie je správne kontrolovaná, plastové časti nie sú dostatočne chladené, čo spôsobí deformáciu plastových častí.



Na reguláciu teploty formy by sa podľa charakteristík štruktúry výrobkov malo určiť samčia matrica a samičia matrica a jadro formy a stena formy, teplotný rozdiel medzi stenou matrice a vložkou a pomocou kontroly tvarovacích častí, rýchlosti kontrakcie chladenia, plastov. uvoľnenie formy má väčšiu tendenciu k vyššej teplote na strane trakcie po ohnutí, charakteristika diferenciálneho zmrštenia na orientáciu posunutia, vyhýbajte sa častiam podľa pravidla orientácie deformácie deformácie.



Pre plastové diely s úplne symetrickou štruktúrou by mala byť teplota formy zodpovedajúco konzistentná, aby bolo chladenie každej časti plastových dielov vyvážené.



4, ovplyvňujú rýchlosť zmršťovania výrobkov



Nízka teplota MOLD urýchľuje "orientáciu na zmrazenie" molekúl a zvyšuje hrúbku zmrazenej vrstvy taveniny V dutine formy. Nízka teplota formy zároveň bráni rastu kryštalizácie, čím sa znižuje rýchlosť zmršťovania výrobkov. Naopak, vysoká teplota matrice, pomalé chladenie taveniny, dlhý relaxačný čas, nízka úroveň orientácie a napomáha kryštalizácii, skutočné zmrštenie produktu je väčšie.



5, ovplyvňujú teplotu tepelnej deformácie produktov



Najmä v prípade kryštalických plastov, ak by produkt tvoriaci sa pri nižšej teplote formy, molekulárnej orientácii a kryštalizácii okamžite zmrazil, pri použití prostredia s relatívne vysokou teplotou alebo v podmienkach sekundárneho spracovania sa jeho molekulárny reťazec čiastočne preusporiada a proces kryštalizácie , aby bol výrobok dokonca hlboko pod deformáciou materiálu pri teplote tepelnej deformácie (HDT).



SPRÁVNYM POSTUPOM je POUŽÍVAŤ odporúčanú teplotu formy blízku teplote kryštalizácie, aby produkt úplne vykryštalizoval vo fáze vstrekovania, aby sa zabránilo takejto postkryštalizácii a následnému zmršťovaniu pri vysokých teplotách.



Jedným slovom, teplota formy je jedným zo základných riadiacich parametrov v procese vstrekovania a zohľadňuje sa aj pri konštrukcii formy. Jeho vplyv na formovanie, druhotné spracovanie a použitie produktov nemožno podceňovať.