Doba pôsobenia - cyklus vstrekovania

- 2022-09-01-

Doba pôsobenia - cyklus vstrekovania


Podmienky procesu vstrekovania boli vysvetlené na oficiálnej webovej stránke Huanke Precision. Dnes bude Huanke Precision pokračovať v rozprávaní o ďalšom dôležitom faktore ovplyvňujúcom kvalitu vstrekovaných dielov: o dobe pôsobenia, teda o cykle lisovania plastových výrobkov.

Cyklus vstrekovania sa vzťahuje na čas potrebný na dokončenie procesu vstrekovania, ktorý zahŕňa celý čas procesu vstrekovania. Formovací cyklus priamo ovplyvňuje efektivitu výroby a mieru využitia zariadenia.



V celom formovacom cykle je najdôležitejší čas vstrekovania a čas chladenia. Sú nielen hlavnou zložkou lisovacieho cyklu, ale majú rozhodujúci vplyv aj na kvalitu plastových dielov. V čase vstrekovania je čas plnenia nepriamo úmerný rýchlosti plnenia a rýchlosť plnenia závisí od rýchlosti vstrekovania. Aby sa zabezpečila kvalita plastových dielov, mala by sa správne kontrolovať rýchlosť plnenia. Pre plastové diely s vysokou viskozitou taveniny, vysokou teplotou skleného prechodu a rýchlou rýchlosťou chladenia, plastové diely vystužené sklenenými vláknami a nízko peniace plastové diely by sa malo použiť rýchle vstrekovanie alebo vysokotlakové vstrekovanie.



Vo výrobe čas plnenia formy vo všeobecnosti nepresahuje 10 s. Čas udržania tlaku v čase vstrekovania predstavuje veľký podiel na celom čase vstrekovania, ktorý je vo všeobecnosti asi 20 ~ 120 s (plastové diely s hrubými stenami môžu dosiahnuť 5 ~ 10 minút). Dĺžka výdrže je určená veľkosťou štruktúry plastových dielov, teplotou materiálu, hlavným kanálom a veľkosťou brány. V podmienkach normálnych podmienok procesu a primeranej veľkosti hlavného kanála a brány je najlepší čas udržania tlaku zvyčajne najmenší čas v rozsahu kolísania zmršťovania plastových dielov.



Čas chladenia je určený najmä hrúbkou steny plastu, teplotou vstrekovacej formy, tepelnými vlastnosťami plastu a kryštalizačnými vlastnosťami. Dĺžka doby chladenia by mala zásadne zabezpečiť, aby plastové diely nespôsobili deformáciu pri vyberaní z formy. Čas chladenia je príliš dlhý, nielenže predlžuje lisovací cyklus, znižuje efektivitu výroby, ale niekedy spôsobuje aj náročnú situáciu pri vyberaní zložitých plastových dielov.