Ako rozumne zvoliť materiál formy v otvore vstrekovacej formy

- 2022-08-04-

Ako rozumne zvoliť materiál formy v otvore vstrekovacej formy

① Výber materiálov formy. Pri výbere materiálov formy by sa mali vyberať podľa rôznych výrobných šarží, metód spracovania a objektov spracovania. Pri hromadnej výrobe by sa mali voliť materiály na formy s dlhou životnosťou, ako je slinutý karbid, vysokopevnostná oceľ odolná voči opotrebovaniu (napríklad YG15 YG20); pre malé série alebo skúšobnú výrobu nového produktu možno použiť zliatinu zinku, zliatinu bizmutu a cínu a iné formy Materiál: Pre bežné formy, ktoré sa ľahko deformujú, zlomia a zlyhávajú, by sa mali použiť materiály s vysokou pevnosťou a húževnatosťou (T10A). vybraný; formy na kovanie za tepla by sa mali vyberať s dobrou húževnatosťou, pevnosťou, odolnosťou proti opotrebovaniu a tepelnou únavou. (ako je 5CrMnMo); forma na tlakové liatie by mala byť vyrobená z legovanej ocele s vysokou tepelnou únavou a pevnosťou pri vysokej teplote (napríklad 3Cr2W8V); plastová forma by mala byť vyrobená z materiálov, ktoré sa dajú ľahko rezať, majú hustú štruktúru a majú dobrý leštiaci výkon. Okrem toho je pri konštrukcii razidla a matrice vhodné zvoliť matrice s rôznou tvrdosťou alebo rôznymi materiálmi, aby sa zhodovali, ako napríklad nástrojová oceľ pre razidlo (ako T10A), vysoko uhlíková a vysoko chrómová oceľ pre matricu (ako napr. Cr12, Cr12MoV), matrica Životnosť sa môže zvýšiť 5 až 6-krát.

Forma na autodiely

② Primeraná štruktúra formy. Princípom konštrukcie formy je zabezpečiť dostatočnú pevnosť, tuhosť, sústrednosť, neutralitu a primeranú zaslepovaciu medzeru a znížiť koncentráciu napätia, aby sa zabezpečilo, že diely vyrobené formou spĺňajú konštrukčné požiadavky, takže hlavné pracovné časti formy (ako napr. Konvexné a konkávne zápustky dierovacej zápustky, pohyblivé a pevné zápustky vstrekovacej formy, horné a spodné zápustky zápustkovej kovacej zápustky atď. vyžadujú vysokú presnosť vedenia, dobrú sústrednosť a primeranú tesniacu vôľu.

Pri navrhovaní formy je potrebné zvážiť nasledujúce aspekty.

a. Podpora a ochrana centrovania, najmä pri navrhovaní malých dierovačov, môže byť samonavádzacia konštrukcia použitá na predĺženie životnosti formy.

b. Pre slabé časti, ako sú uzavreté uhly a úzke drážky, aby sa znížila koncentrácia napätia, je potrebné použiť oblúkové prechody a polomer oblúka môže byť 3 ~ 5 mm
③ Pre matricu so zložitou štruktúrou možno na zníženie koncentrácie napätia použiť aj mozaikovú štruktúru. ④ Primerane zväčšiť vôľu, zlepšiť stav namáhania pracovnej časti razníka, aby sa znížila sila razenia, sila vykládky a sila tlačenia kusu a opotrebovanie reznej hrany razníka a úder je znížený.